Giminės medis ar genealogija...

Klausimas: Gal padarytumėte giminės genealoginį medį?

  Kai pradedu aiškintis apie ką klausiama - apie giminės medį ar apie giminės genealogiją, dažnas galvoja, kad tai tas pats. 

 Tikrai - tai beveik "du viename". Abi temas sujungus, galima gauti ir giminės istorijos tyrimą ir giminės medžio projektą.

  Galima surinkti genealoginę medžiagą ir nekurti jokio giminės medžio ir atvirkščiai - sudaryti giminės medį iš turimos informacijos, nesidomint genealogija.

Iliustracija. Giminės medžio eskizas.

  Giminės medį galima sudaryti be genealogijos, t. y. iš archyvinių šaltinių atlikto tyrimo. Įmanoma sukurti medį iš tų duomenų, kuriuos surinkote patys apklausos būdu. Tokiam medžiui kartais užtenka senelių, tėvų, jų brolių, seserų, jų vaikų ir vaikaičių duomenų. Galima sudaryti proginį, arba jubiliejinį giminės medį iš vieno asmens artimiausių žmonių.
  Istoriškai teisingo pilnaverčio gentainių medžio be genealogijos sudaryti neįmanoma. Iš 6-7 ir daugiau kartų giminės medžiui sudaryti prireiks archyvinių duomenų.
  Giminės medžio dydis tik dalinai priklauso nuo tyrimo apimties. Didelį (340 asmenų projektą) įgyvendinau be jokios genealogijos (tai įmanoma, jei giminė gausi ir bendraujanti).

Iliustracija. Apklausos būdu surinktas ir sudarytas 340 asmenų giminės medis.

  Genealogija - tyrimas, kurį atlieka profesionalus tyrėjas arba bet kas, norintis surasti savo giminės šaknis, turintis daug kantrybės ir laiko. Atlikto darbo kokybė, paieškų laikas ir galimybės priklauso nuo daugybės aplinkybių. Apie jas rašau blog'o temose, skirtose genealogijai.

Klausimas: Ar teisingai supratau, kad Jūs ir padedate surinkti duomenis apie giminę? Sudarote tuos medžius patys?

Atsakymas: Taip, tyrinėju pati, padedu tiems kas mokosi, rašau, konsultuoju, sudarau giminės schemas, projektuoju giminės medžius, įgyvendinu visus pageidavimus iki rėminimo ir net įrengimo interjere.

 

Iliustracija, Interjere sukurtos nišos su apšvietimu dviems giminės medžiams eksponuoti.

Klausimas: Jeigu nieko nežinau ko reikia pradžiai?

Atsakymas: Jei esate dar tik pradedantysis savo giminės genealogijos paieškose ir norite sužinoti, kaip surasti informaciją apie protėvius ir sukurti šeimos medį, be abejo, pradėkite nuo savęs - o ką norėčiau sužinoti? Tada antras klausimas - kaip veikti ir nuo ko pradėti, kad tai įgyvendinčiau? Apie paieškas rašiau temose:  "Giminės medžių detektyvai",  "Daug įdomaus giminės tyrėjai gali rasti senose RKB metrikų knygose" ir kt.

Klausimas: Nuo ko priklauso kiek giminių galiu rasti?

Atsakymas: Nuo teisingos paieškų krypties pasirinkimo iki faktų iš šeimos narių rinkimo, vėliau visų jūsų surinktų duomenų patikrinimo - nuo čia prasideda archyvinė veikla. Paieškų laukas priklauso nuo išlikusio archyvo gausos ir būklės.

Klausimas: Kur galima išmokti skaityti senas knygas? 

Atsakymas: Apie tai rašau temose: "Kaip išmokti skaityti archyvinius irašus" "Knygų įrašų apie krikštą, santuoką, mirtį įžvalgos"

Klausimas: Sveiki, norėčiau užsakyti giminės medį. Kokia informacija reikalinga, nuo ko būtų galima pradėti?

Atsakymas: Pradžioje - duomenų apie tuos giminaičius, kurie turės būti projektuojamame medyje.

 Giminės medis turėtų būti taisyklingas, estetiškas,  informatyvus ir atitikti jūsų poreikius. Visi įrašai galėtų būti pildomi pagal jums aktualią svarbą, apimtį ir mastelį. Gali būti įrašomi tik asmenų vardai (kas įmanoma pavardės medyje), arba pilni asmenvardžiai, su kiekvieno asmens gimimo, mirties, santuokų dadomis, (net valandomis) bei įvykio vieta. Tik perkrauti nerekomenduoju, nes didelio formato giminės medžius sunku skaityti ir eksponuoti. Tekstas neturėtų vyrauti ir uždengti erdvės, skirtos meninei raiškai, nebent jums reikalinga grafinė pavardžių schema, suformuota į giminės medį.

Jeigu dar liko neatsakytų klausimų, laukiu, tikiuosi ir į juos rasiu atsakymus.


4 komentarų

  • Taip, žinoma, parašykite konkrečiau el-paštu. Kaina svyruoja, bet tiksliai parašyčiau gavusi iš Jūsų būsimą asmenų kiekį projektuojamame giminės medyje. Individualus vienetinis giminės medžio projektas su įvairiu rankų darbo dekoru – brangiausias. Pigiausi iki 25 asmenų, suprojektuoti pagal pasirinktą maketą.

    Elena
  • Taip, žinoma, tik parašykite el-paštu. Kaina svyruoja, bet tiksliai parašyčiau gavusi iš Jūsų būsimą asmenų kiekį projektuojamame giminės medyje.

    Elena
  • Laba diena. Kiek kainuoja šeimos geneologinis tyrimas?

    Stasė
  • Sveiki,o uzsiimtumete padaryti geneologini medi ir kokia butu kaina ??

    Edita

Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.