Tautiški vardai ir XXI amžiaus tendencijos


Kas gali būti naujo aptariant šiuolaikinių vardų tendencijas, akivaizdu - prarandamos vardų tradicijos. Viskas kinta, vardų pokyčiai yra natūralus procesas, bet ar galima pasiduoti inercijai tokioje jautrioje identiteto srityje?

 Z. Zinkevičiaus knyga  “Senosios Lietuvos valstybės vardynas”

21 amžius į mūsų vardyną įnešė daug sumaišties.

Atšventėme Lietuvos tūkstantmetį, pasitikome valstybės atkūrimo šimtmetį, o vardų statistika liūdna… 2017 metų vardyną papildė 258 visiškai nauji vardai ir niekada anksčiau neregistruoti seni vardai, pavyzdžiui:

Mergaičių: Adeira, Adelšoda, Amaris, Amija, Anisa, Atinuke, Damajanti, Erolina, Ezekielė, Feličija, Ilisa, Imogen, Isla, Ivetė, Kristabelė, Lagerta, Leora, Lyrika, Maisa, Maitane, Meivė, Milaja, Mirailė, Miranova, Neirilė, Nermilė, Nomina, Nyka, Osvidė, Raja, Rasminė, Ripsimėja, Rodmila, Šadija, Samaja, Sia, Solomia, Sonėja, Žemuogė.

Berniukų: Advilis, Aijus, Ataris, Atlas, Auras, Bosco, Cristiano, Cyrus, Damiljanas, Danekas, Djugas, Dobrynia, Druvis, Džovanis, Elianas, Elnoras, Gbadebo, Gudas, Ikeris, Ivragimas, Jovanas, Jurgedas, Jūrmantas, Kalebas, Korede, Lilas, Mangis, Meidanas, Meras, Modes, Motvejus, Nadiras, Nafis, Neitenas, Otari, Periklis, Polaris, Serafinas, Ūlis, Vaios, Zacarias ir kiti.

Populiariausių vyriškų vardų sąrašo 10-tuke tik vienas, 9-toje vietoje atsiradęs mitologinis Jorio vardas, pakilęs iš 22 vietos 2016 metais. Moteriškų vardų 10-tuke ne pirmi metai išsilaiko mitologiniai Gabijos ir Austėjos vardai, bei lietuviškos darybos vardai: Viltė ir Liepa.

Naujausia tendencija - kuriami nauji lietuviškos darybos vardai, pavyzdžiui; Nemunas, Žaibas, Šalnė, Deivė, Vėjas, Tautė, Lugnė, Žasminė, Žemuogė, Upė, Vilintė.

Internete, įvairiuose forumuose aptarinėjami “gražūs” vardai: GajanaDilvinaGilandaSniegasAuktumasRianaNort, Rogmintas, Teiloras, TaurijasSutikime, jie jau realiai įsitvirtinę Lietuvos vardyne ir tampa naujojo tautos paveldo dalimi...

Naujosios  emigracijos - lietuvių vardai tarsi pasmerkti lietuvybės ženklų naikinimui. Užsienio ambasadose užregistruoti tokie tautiečių pasirinkti vardai: Emili, Emily, Erik, Duncan, Trojus, Tedas, Armaan, Denis, Majus, Samatha, Mia, Sam, Victoria, Villy, Kevin, Rebecca, Daniella, Gabriella, Maria, Daniel, Elvin, Damien, Ali, Matthew, Aironas, Aaronas, Melodi. 

Tame kontekste beveik absurdiškai skamba įniciatyva „Mano vardas LIETUVIŠKAS!“ siekiant, kad lietuviai puoselėtų lietuvių kalbos tradiciją ir nepamirštų senųjų lietuviškų vardų.
Senovėje ypač tik
ėta magiška vardo galia, manyta, kad vardas gali suteikti ne tik atitinkamų ypatybių, bet ir nulemti žmogaus likimą.

Lietuvių kalbos specialistai primena: “Dažnai tėvai pasiduoda vadinamai vardų madai, kuriai daro įtaką garsenybės, televizija, filmai ar knygos. Tačiau mada praeina, o žmogus su lengvabūdiškai, neapgalvotai parinktu vardu lieka visą gyvenimą. Neretai duodant vardą net neįsigilinama, ką jis reiškia. Taip atsiranda ir vardų, reiškiančių blogį, negatyvą ar kokią kvailystę. Pavyzdžiui Courtney reiškia “trumpa nosis”, Brodie - “griovys”. Todėl labai svarbu, kad žmonės domėtųsi vardais, jų reikšme ir kilme, kad rinkdami vaikui vardą, nesielgtų neapdairiai ir skubotai. 

Lietuviški vardai išskirtiniai, turintys puikius trumpinius, būkime sau teisingi, padėkime savo atžaloms likti savitomis, originaliomis.

Šiuo metu kuriamos europinės programos tautų identitetui ir savitumui išlaikyti, o mes lengva ranka “prisiuvame” svetimybes. Ar lietuvybei puoselėti reikia daugybės brangių investicijų, patrauklių propagandinių projektų ar kitokių nežmoniškų resursų.

Tyliai sklando mintis - ar galime ką nors pakeisti? Vis garsiau girdime raginimą - kelti vėliavą, gal kas nors paragins kelti šeimos tapatybės vėliavą - lietuvišką vardą.

Tradicija

“… lietuviškoje tradicijoje
po vardų invertiškumu (sandų su-
sikeitimu vietomis) slypi iniciaci-
jos ritualas (pirmuoju sandu įvar-
dijama prigimtis, antruoju – kuria
kryptimi ta prigimtis turėtų būti ug-
doma).” 
Algirdas Patackas “Naujasis židinys-aidai 2008 m.

Tai kodėl ne Skomantas, Eitautas, Visvaldas, Gelgaudas, Daugirdas, Tautvilas, TautginasTėvai, manau, norėtų, kad jų sūnūs būtų tvirti, ryžtingi, atsakingi. Būsimi vyrai turėtų gauti vyriškumo, drąsos, atsakingumo iniciacijas. Palinkėkime vaikams sėkmės - vardo kodu.

Viskas, ką mes įdedame į vaiko kelionės krepšį, eina kartu su juo visą gyvenimą. Kyla klausimas ar vaikui vardas gali daryti įtaką? Karaliams, karo vadams vardai buvo renkami labai motyvuotai. Anksčiau tai darė išminčiai, žyniai. Buvo tikima, kad vardas būsimam valdovui neša sėkmę ir net lemia tautos likimą. Vardas žmogui suteikiamas kūdikystėje — kaip garbingo gyvenimo būdo palinkėjimas, viltis, pavyzdys ar pakartojant nusipelniusio protėvio vardą. Krikščioniški vardai atkeliavo per šventųjų, palaimintųjų vardų tradiciją, tikint, kad savo bendravardžius jie apgaubia nematoma globa. Rūpestis kiekviena tautos atžala, jos prasmingu įvardijimu turi būti pastovus lietuviškos šeimos, giminės reikalas.

Įdomūs ir išskirtiniai baltų deivių vardai:

Apidomė- gyvenamosios vietos keitimo deivė
Auštara – dievybė rodanti mirusiems kelią į rojų
Auštra - šiaurės ryčių vėjas, budintis prie rojaus vartų ir šviečiantis kelią einantiems į rojų.
Bezlėja (Zlėja) – vakaro sutemos deivė
Brėkšta - sutemų deivė, sapnų dievybė, ankstyvo ryto deivė
Butė - išminties deivė
Lada - Didžioji deivė
Dalia- deivė dalijanti likimą
Gonda - mergelių garbinama deivė, vestuvių dieivė, globojo seksualinius santykius ir saiką
Jumpira – marių dvasia, valdžiusi audras ir vėjus
Lėta - laisvės deivė
Milda - meilės, piršlybų ir laisvės deivė
Nijolė, Nija - požemio deivė, deivės Krūminės duktė
Praurimė - šventosios ugnies deivė
Skalsa - gausumo, palaimos, pilnatvės deivė
Sėlija- Saulės duktė
Vakarinė- Saulės duktė
Žiezdrė- Saulės duktė, Marso planeta.

Istoriniai vyrų vardai (1384 - 1416 m dokumentuose):

Argelis (Argel), Asteika (Hosteike), ButautasDramutis (Dramutt, Drowmuti), Eimantas (Eymund), Einorius (Eynur), Eivildas, Eivydas (Eywida), Getautas, Gintautas, Javiltas, Javirtas (Jawirte), Laikintas (Laikynte), Lauksvydas (Louxtined, Lawgtzwid), Ramontas (Ramomt), Saugutis (Sagotte, Sowgutte), Sirtautas (Sirtawt), Vidas (Wide), Vilaudis (Wilawde), Žvalgenis (Swolken).

Ar žinote, kad pirmąkart vardas Laisvė suteiktas 1934 m. Radviliškyje?

Remiantis 2006-aisiais gyventojų registro tarnybos paskelbtais duomenimis, galima teigti, kad pirmą kartą vardas Laisvė suteiktas 1934 m. Radviliškyje. Tėvai mergaitei pirmą vardą suteikė krikščionišką – Janina, antrą naujovišką, lietuvišką, Laisvė. 1941 m. – II pasaulinio karo pradžioje – Kaune gimusiai mergaitei buvo suteikti net keturi vardai.

Kas dabar lemia vaikų vardus? Idomesnės frazes apie tautiečių vardų pasirinkimą:

perskaičiau kažkokiam žurnale apie naują vardą“, aš facebooke užmačiau“, “Jei yra Adrija, tai ir Baltija gali būti“, “dukrą pavadino Donatile, jau kaip man gražu“, “Na va, sužinojau vieną vardą perliuką…Lia Austra“… Atrodo, kad vardo pasirinkimą lemia visiškai atsitiktiniai veiksniai. Nors lietuviams dar reikia vytis kitų tautų vaikų vardų madas, nes ten dar margiau ir painiau. Internete buvo aptariami atvejai, kada tėvai Kinijoje savo kūdikiui norėjo vardo @,  arba skelbiama, kad paprastai mažai mergaitei iš Naujosios Zelandijos tėvai nusprendė duoti vardą Talula Ar iš Havajų Hula. Laimei, globėjų dėka jai suteiktas normalus vardas.

Pasaulio įžymybės labai “praturtino” vardų lobyną:

  • Gwen Stefani pavadino savo antrąjį sūnų - Zuma Nest Rock!

  • Sunday Rose - Nicole Kidman

  • Pilot Inspektor - Jason Earl

  • Brooklyn, Cruz, Romeo - Beckhamai

  • Kal-El Coppola CageNicolas Cage

Nakoa-Wolf Manakauapo Namakaeha Momoa - Lisa Bonet 

  • Apple - Gwyneth Paltrow


Tarptautiniuose forumuose žmonės stebisi: ...kur šie žmonės randa tokius vardus? Gal atsiras chuliganų, kuriems tiks tokie vardai. KODĖL jie turėtų eiti į mokyklą su tais vardais? Gal jie neturės jokių draugų. Ar bus malonu, jeigu jus mokys žmogus vardu Užpakalis?”.

Moteris, gyvenanti JAV, džiaugiasi savo vaikams sugalvotais vardais: 15 iš Asos ir TyroneAnglai rašo apie atsirandančius skaičius varduose: Harringtonas Jamesas 17, Adomas Tomas 13. Skelbiamas neeilinis vardas - Jūsų Didenybė Karalienė Neffertiti (4 žodžiai).

Pietų Afrikoje pasitaiko paradoksų, kada vardai sudaromi iš abstrakcijų, t. y. užkariautojų žodyno: Knowledge, Intelligent, Happiness, Wellbeing, Doctor, Professor. JAV puslapiuose skelbiami naujausi keistų vardų sąrašai: I’ Am, Page Turner, Legend, Pirate, tarp jų net - prekybiniai: Gucci, Mac, Chrysler, Pina Colada, Yahoo ir t.t.

Tokį reiškinį galima pavadinti vartojimo mados padariniais.
Gal ir mes “pasivartokime”. Vaikus su vardais - į lentynas!
Maxima, Biovela, Taupa, Nuolaida.
Laikas skelbti lietuvaičių keisčiausių vaikų vardų sąrašus. Bent linksminkimės, jeigu tai nesustabdomas procesas…

Kaip liaudis sako… iš didelio rašto išėjo iš krašto.

Tai kur gi tas kraštas?

Anglijos specialistai bando įtakoti vardų tendencijas, pavyzdžiui, rašoma: “Kažkas, kas atrodo super-hip dabar, vėliau gali tapti … the bad kind of standout“. Jie jau sudarinėja istorinių vardų knygas su Viktorijos laikų vardynais. Tai elegantiški ir nesenstantys vardai, kurių netrukus nepamiršite - propaguojama priešlapyje.

Parengta pagal: Vardų žodynas Vardai, freepages.rootsweb.co, britishbabynames.com, content.time.com

Apie istorinius vardus rašiau temose: Retesni krikšto vardai. Seniausi vardai.   Vardų kilmė ir reikšmė Vardai lotynų, lenkų, rusų, lietuvių kalbomis.

 


Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.