Naujausias projektas - du šeimos medžiai

 

Retai tenka sudaryti ir projektuoti vienos šeimos kelis atskirus giminės medžius, dar pritaikyti juos konkrečiam interjerui.

Esu laiminga gavusi tokį įdomų ir sudėtingą projektą. Užsakovai suteikė dižiulę laisvę improvizuoti, vienintelis apribojimas - specialiai jų eksponavimui paruošta nišų erdvė. 

Genealogija ir medžių auginimas

Giminių genealogija ištirta Lietuvos nepriklausomybės pradžioje, susegta į aplankus gulėjo stalčiuje ir laukė dienos, kada bus galima užauginti vizualius medžius.

Susipažinusi su visa giminės istorija, radau nemažai trūkstamų faktų, kai kurių šeimų linijos nepilnos, keli asmenys be datų. Paaiškėjo, kad viena genealogijos dalis liko nebaigta, kitame medyje trūko seniausių protėvių, nes nebuvo pasiekiami senesni šaltiniai.

Šiandien Lietuvos valstybiniame istorijos archyve pasikeitusi situacija, atsirado skaitmena, turime galimybę perskaityti daug didesnį kiekį bylų. Tos, kurių kažkada dėl blogos būklės neišduodavo, jau mikrofilmuotos arba patalpintos skaityklų kompiuteriuose.

Po kelis mėnesius užtrukusių archyvinių studijų, galėjau trečdaliu paauginti giminės medžius. Kamienas ir šakos pradėjo augti daug tankiau, nuo pat XVIII a. pradžios.

Sėkmė lydėjo abu projektus, nes protėvių gimtinės išlikusios pastoviose vietovėse ir tose pačiose parapijose iki XX a. 

Giminės medis ūgtelėjo

 

Iliustracija. Pirminiai giminės medžių eskizai, piešti ranka ir mišria technika.

Nuostabu, kad galima buvo suderinti visas piešinio dalis: giminės pavadinimą, schematinį giminės medį su gamtiniu medžiu fone ir išlikusių parapijų senąsias bažnyčių foto nuotraukas.

Vertikali erdvė ribojo medžio piešinio formatą, tuo pačiu, leido užauginti kartas į viršų taip, kad jauniausia karta atsidūrė akių lygyje.

Spaudiniai su grafiniu piešiniu buvo pritvirtinti prie plastiko plokščių ir sumontuoti į nišas. 

Kita dalis giminės medžių supakuota į specialias tūtas ir paruošta būsimoms dovanoms.

 Iliustracija. Giminės medžiai - pakuotėse

Kitos temos apie Giminės medžius:

"Originalaus giminės medžio kaina",

"Ar jau galima piešti giminės medį",

"Piešiamo giminės medžio simbolika"

 


Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.