4 dalykai, kuriuos reiktų žinoti, norint užsakyti giminės medį

...jeigu ruošiatės užsakyti giminės tyrimą.

Dauguma supranta, kad gimės medis - tai ir atlikta genealogija ir sudarytas giminės medis kartu. Šį kartą tik apie genealogijos tyrimą.

Genealogai dirba daug ir sunkiai, bet atsiranda nesusipratimų ir nuoskaudų, kuriomis kartais pasidalinate su manimi.

Pavyzdžiui:

Man teko užsakineti savo gimines genealoginį tyrimą .... ir likom labai nusivylę šituo darbu, todėl norėjau su kitais klientais pasidalinti įspūdžiais apie atliktus darbus, darbas padarytas atmestinai, ne iki galo atliktas tyrimas labai aplaidžiai. 
Šiuo atveju labai gaila žmonių, kurie užsakinėja genealoginius tyrimus ir bando sužinoti savo gimines šaknis lieka nusivylę. Mano nuomone, šitos firmos ... daugiau nesirinkčiau.

Gaila, apmaudu, tenka apgailestauti, kad kažkam nepasisekė. 

Bandau patarti.

Užsakant giminės genealogiją, svarbu žinoti apie galimybes. Ką galima rasti? Kaip teisingai suformuluoti savo pageidavimus, kad svajonė apie ypatingą giminės medį būtų įgyvendinta?

Kokie 4 aspektai gali padėti išvengti klaidų?

1. Jums reikalingas pilnas giminės medis ar dalinis?

Pilnas:

  • Pilnas giminės tyrimas - tai visi giminės medžio asmenys su antromis pusėmis ir jų vaikais bei vaikaičiais. Esmė - visais galimais įvykiais (gimimų, santuokų ir mirčių archyviniais dokumentais) pagrįsta genealogija. 

  • Pilnas tyrimas - gali būti tik vienos pavardės visų kartų giminių paieška. Tokio tyrimo pagrindas - surasti visi ir vyrai ir moterys kiekvienoje pavardės atstovų kartoje. 

  • Pilnas genealoginis tyrimas - tik tėvo (vyriškos) linijos suradimas, kurioje protėviai arba palikuoniai kilę tik vyrų linijoje. Genealogiją sudarytų tėvas, tėvo tėvas, tėvo senelis, jo prosenelis, proprosenelis ir t. t.

    

    Pvz. 4 kartų mišrus giminės medis.

    Dalinis:

    • Dalinis giminės medžio tyrimas - tai kiekvieno asmens bent vienas dokumentas, leidžiantis jį pagrįstai priskirti gimines medžiui. Kas yra bent vienas asmens archyvinis dokumentas? Pavyzdžiui, tik santuokos įrašas su sutuoktinio apytiksliu amžiumi. Į savo medį įrašysite šį asmenį. Surastas vieno iš tėvų mirties dokumentas, su išvardintais gyvais vaikais ir nurodytu apytiksliu mirusiojo amžiumi. Puiku - visa šaka perkeliama į giminės medį. Nors bus daug apytikslių datų, bet visi asmenys pagrįstai įsitvirtins Jūsų giminės medyje. Bent vienas faktas - yra istorinė žinutė apie realiai egzistavusį asmenį. (Sudarydami pilną giminės medį - ieškotume kiekvieno vaiko gimimo-krikšto įrašo, galimų mirusių vaikų ir kitų dokumentų).

    • Dalinis giminės tyrimas - tai iki tam tikros kartos atlikta genealogija. Jūsų pageidavimu atliktas tam tikros apimties tyrimas. Bet kuriuo momentu turite turėti galimybę nutraukti genealogijos procesą, sustabdyti jį tam tikrame etape, arba pakreipti norima linkme.

    • Galima giminės medį sudaryti tik iš tiesioginių gentainių, neįtraukiant jų brolių ir seserų linijų. Tai būtų anūkai, vaikai, tėvai, tėvo ir motinos seneliai, jų proseneliai ir t.t.. 

    • Dalinis giminės medis - tiek asmenų, kiek pavyko surasti. Tai irgi giminės genealogija, gal nebaigta, gal daugiau nėra išlikusių šaltinių, gal naujoms paieškoms trūksta laiko. Daug reikšmės turi vykusios žmonių migracijos, netikėtos mirtys, karai, epidemijos ar kiti gyvenimo įvykiai. Tokiu atveju, neįmanomas tyrimo tęsinys, Paieška, reikalaujanti labai didelių laiko ir finansinių sąnaudų, gali būti priežastimi sudaryti dalinį giminės medį. 

    2. Kiek giminės kartų galima ištirti?

    Jeigu pakanka archyvinės medžiagos - toks medis gali siekti XVII a. Bajorų genealogija su bajorystės tvirtinimu gali būti sudaryti iš 12-15 kartų. Bet ne asmenų skaičius yra giminės medžio galutinis tikslas, o sukauptos žinios ir pastangos įsigilinti, suprasti savo giminės istoriją.

    Pvz. 15 kartų bajorų giminės medis.

    3. Aptarkite su savo giminės tyrėju būsimų veiksmų planą.

    Būtų gerai suderinti tyrimų terminus, vykdomą paieškų eigą ir turėti galimybę koreguoti kryptį, pagal radinių kiekį ir pobūdį.

    4. Galiausiai - įdealus genealoginis tyrimas neįmanomas!

    Tikrai nebūtinai genealogas kaltas, kad kažko nerado, gal labai mažai išlikusios archyvinės medžiagos. Daugybė dingusių, suplyšusių, neįskaitomų bylų. Kartais net ir išlikusių įrašų būklė gali būti labai bloga, tekstai išblukę, sulieti, suplyšę. Įvairiai laiko paveikti dokumentai tampa neįskaitomi. Raštininkų perrašytose bažnytinėse knygose atsirasdavo netikslumų, akivaizdžių klaidų, pasitaikydavo net praleistų ištisų puslapių. Tokios kliūtys sustabdo arba apsunkina genealoginį procesą.

    Nesusipratimų neturėtų būti, jeigu kiekvieną atsiradusią kliūtį ar problemą aptarsite su savo giminės tyrėju.

    Ilustracija. Giminės medis dovanai paruoštas.

    Apie genealogiją plačiau kitoje temoje:

    "Kokios pagrindinės 3 klaidos užsakant giminės genealogijos tyrimą?"


    13 komentarų

    • Laba diena, dėkojame už laišką, gerb Renai apie tyrimo trukmę ir kainas atsakyta asmeniškai.

      Elena
    • Laba diena, kiek kainuotu vienos pavardes pilnas tyrimas? Ir kiek laiko uztruktu tokio medzio paruosima?

      Rena
    • elena@musugiminesmedis.lt
      vilija@musugiminesmedis.lt

      Elena
    • Sveiki. Kaip susisiekti su jumis?

      Dovydas
    • Jeigu žinote vėliausius duomenis apie gimines, visada galima nuo jų pradėti. Reikia vietovių pavadinimų, parapijos kurioje galėjo vykti gimimų, santuokų ar mirčių-palaidojimų įvykiai, asmenvardžių ir datų. Plačiau Inai atsakiau asmeniškai.

      ELENA

    Palikti komentarą

    Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.