Užsakant savo giminės genealogijos tyrimą, svarbu...

Taip jau yra, kad tokie tyrimai nedaromi daug kartų, kaip koks namų remontas. Natūralu, kad patrities, kaip suformuoti užsakymą - nėra ir vargu ar kas suras profesionalų patarėją. Ekspertų ir net nemokamai konsultuojančių kaip žaisti krepšinį, kaip valdyti šalį ir kaip statyti namą – apstu. Neteko skaityti patarimų – kaip turėtų būti atlikta kokybiška giminės genealogija. Jeigu jums svarbu, pabandykite atkreipti dėmesį į keletą svarbių patarimų.

Labai dažnai šeimų nariai surašo savo giminės duomenis, kuriuos surenka iš įvairių šaltinių. Naujausia tendencija - informacija sugaudoma per socialinius tinklus. Yra tokių, kurie patys tampa savo giminės tyrėjais ir renka medžiaga iš archyvų, Kita dalis - užsako privatų tyrimą. Genealogai dirba daug ir sunkiai, bet atsiranda nesusipratimų ir nuoskaudų, kuriomis kartais dalijamasi viešoje erdvėje. Kodėl tenka išgirsti nusivylimo gaidelių? Greičiausiai, pritrūko abipusio susikalbėjimo, o gal jūsų lūkėsčiai buvo per dideli.

Daug metų sudarau, piešiu, projektuoju giminių medžius. Susiduriu su įvairaus lygio surinkta medžiaga iš kurios paaiškėja problemos. Pripažįstu, kad ne taip dažnai galima imti ir kurti visų laukiamą medžio projektą. Kartais paskubomis turiu sėsti prie šaltinių, papildomai rinkdama archyvinę medžiagą, Kiek daug netikslumų, trūkstamų šakų, datų, vardų ar pavardžių paaiškėja pateikus sąrašus dailininkui. Medžiaga, su akivaizdžiai nebaigta rinkti informacija, atkeliauja į mano rankas. Medis kuriamas ne vienai dienai, todėl jo išliekamoji vertė mūsų visų pastangų dėka auga. Bandau trumpai aprašyti dažniausias klaidas ir trūkumus, kodėl tokia netolygi, neišbaigta genealogija. 

Kokios pagrindinės 3 klaidos užsakant giminės genealogijos tyrimą?

  • Abstraktus užsakymas – raskite ką nors. Archyvų medžiaga ne vienodos apimties, giminės istorija renkama iš įvairių šaltinių, todėl, be pirminės patikros, giminių paieška gali būti nesėkminga. Apmaudu, bet nesėkmė irgi turi kainą. Tiek Lietuvos valstybinaime archyve, tiek privačiam tyrėjui užsakyta dokumentų paieška įkainuojama pagal sugaištą laiką, todėl, kuo mažiau žinote apie protėvius – tuo brangiau kainuos jų surinkta genealogija. 

Patarimas. Apsispręskite tikrai – ko norite, patikrinkite visus savo giminės faktus, datas, kilmės vietas ir kitus duomenis, tik tada formuokite užsakymą. Galbūt galite gauti galimybių studiją, pagal kurią galima numatyti kokios apimties bus jūsų giminių paieška. Nebūtinai pirminis genealogo pasižvalgymas po tyrimo lauką bus sėkmingas ir pilnai atskleis būsimą rezultatą, bet be jo, galite turėti per daug vilčių arba tikėtis greitesnio rezultato.

 

Iliustracija. Archyvinio įrašo fragmentas.
  • Tik gimimo faktas ar visi 3 dokumentai? Kiekvieno asmens pilnas geneologijos tyrimas – 3 faktai. Tai jo gimimo, santuokos (jei susituokęs) ir mirties (jeigu miręs) įrašai, paremti archyviniais dokumentais. 

Patarimas – jeigu bent vienas iš jų nerastas, būtų svarbu gauti pagrįstą paaiškinimą, kodėl. Kitaip gali atsirasti klaidų, dėl asmenvardžių sutapimų, (pakartotinų vedybų atvejais) ir dar dėl kitų priežasčių. Jeigu jums užtenka vieno iš šių faktų – pigiau ir greičiau rasti surašymų bylas, kuriose yra visi šeimos nariai, belieka patikslinti vaikų gimimo datas.

 

  • Finansai. Kaip galima taupyti? Jeigu dar kas nors nesuprato – genealogija yra brangiai kainuojantis paslauga, nes 2 - 3 metus trunkanti visos giminės studija - tai mokslinis darbas. Tačiau dalis žmonių gali tenkintis nedidelės apimties tyrimu, t. y. daline genealogija.

Kas yra pilna ir kokia dalinė genealogija?

Dalinis giminės genealogijos tyrimas gali būti atliktas ir giminės medis sudarytas iš to, kas žinoma. Tokiu atveju ieškoma vienos šakos atstovų arba tik pagrindinės linijos asmenų. Nepilna genealogija gali būti dėl neišlikusios arba mažai išlikusios archyvinės medžiagos.

  • Kas svarbu išsamaus tyrimo atveju? Jeigu užsakymas pradedamas išankstiniu apmokėjimu už tam tikrą pažadą, suformuokite tikslų apibrėžimą, už ką bus atlyginama kituose etapuose.

    Patarimas ne už tam tikrą skaičių dokumentų, o už pilną vienos šakos, arba pilną vienos kartos tyrimą. Kitaip galite gauti „grietinėlę“ – t. y. tik lengviausiai surandamą fragmentą, o sunkiausia dalis liks „už borto“, kas gali būti palikta vėlesniems laikams, arba liks neištirta.

      Pilną giminės genealogiją sudaro 3 pagrindinės dalys:

      a) archyviniai dokumentai (originalios įrašų faksimilės, jų sutvarkytos kopijos, vertimai, paaiškinimai),
      b) genealogijos aprašymas (surastų dokumentų studija, visos medžiagos apibendrinimas, statistiniai palyginimai, asmenvardžių ir vietovardžių analizė ir kt.),
      c) giminės schemos sudarymas, giminės medžio projektas.

       

      Foto: Suprojektuotas ir įrėmintas giminės medis "iškeliauja". 
      • Tačiau, jeigu taupote ir nesate priekabūs, norite turėti šiek tiek žinių apie savo protėvius, nekreipkite dėmesio į mano patarimus. Užsakykite abstrakčiai – „viską, ką galima rasti“. Arbaiki tam tikros ribos. Genealogija iki tam tikro kiekio asmenų, arba iki tam tikros datos irgi yra rezultatas. Bet kada galima grįžti prie išsamesnio tyrimo, praplėsti savo giminės medį. Tokia fragmentiška giminės genealogija, su keliomis pagrindinės linijos protėvių kartomis – puiki proginė dovana gimtadienio, jubiliejaus, krikšto ar kito įvykio proga.

        Paskutinė mintis perfekcionistams: Įdealaus genealogijos tyrimo negali būti, nes surasti viską – nereali fantazija.

         


        6 komentarų

        • Sveiki, Gražinai atsakiau asmeniškai. Užsakant pirmiausia reikia visų ieškomų giminaičių asmenvardžių, gimimų, santuokų ir mirčių datų ir parapijų, kuriose jie gyveno.

          ELENA
        • Sveiki, jei imanoma gal galit su manim susisiekt. Noreciau pasidaryt pilna gimines medi, viska paaiskinsiu veliau kai susirasysim:) turiu nemazai jau surinktos informacijos

          Veronika
        • Laba diena,
          Su Jumis susisieksime ir suderinsime paieškų kryptis. Pirmiausia reikia duomenų; kas, kada ir kur gimė, tuokėsi, gyveno, mirė, arba bent vieno fakto apie ieškomus gentainius.

          ELENA
        • Sveika, Aida, galite rašyti asmeniškai el.paštu: elena@musugiminesmedis.lt

          ELENA
        • Sveiki. Mane taip oat domina giminės medžio sudarymas.

          Aida

        Palikti komentarą

        Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.