Dūnininkų tarmę - į giminės medį

Gavusi užsakymą sukurti giminės medį su jubilijatei būdingais giminystės terminais ir įvardijimais nesitikėjau nesusipratimų.

Taip nutinka, kai manai, kad visokių šnektų ir protarmių esi girdėjusi ir gali suprasti kiekvieną lietuvį.

Pasirodo, nieko nežinau.

Iš klausos užrašiusi tam tikrus žodžius prie schemoje esančių vardų - nustebau, visi klaidingi. Įvardijant giminės medyje esančius asmenis, surašiau: Danikė, Onikė, babytė ir t.t.

Tauragiškiai rašo galūnes su -i, o ne -e; reikėjo: Daniki, Babyti ...niekada nemaniau, kad yra tokia protarmė, nusakanti tarmės išskirtinumą.

Pasidomėjau.

Pietų rytų dūnininkai - tai pietų žemaičių patarmės pietrytinė Lietuvos dalis. Raseiniškių tarmėje Pietinėje (Eržvilko, Pagramančio, Tauragės apylinkių) raseiniškių tarmės dalyje kitaip nei šiaurinėje raseiniškių tarmės dalyje būdingi tarimo ir tam tikrų žodžių vartojimo skirtumai.

šaltinis vle.lt/straipsnis/raseiniskiu-tarme

Į medyje esančių asmenų lenteles sutarėme rašyti kuo daugiau informacijos, įvardijant visų asmenų socialinį bei giminystės santykį su jubiliate.

Iliustracija. Senolius ir Babyti.

Džiūgavau, kaip originalu!

Koks šiltas giminės medis, visą giminę suburiantis į vienijantį, tokiais gražiais krašto žodeliais ir vardais papuoštą, kokiais mamiki visus vadina.

Jubiliatei Nastiki sukūrėme išskirtinį auksinio atspalvio rėmelį su jubiliejaus skaičiumi.

Prasmingas ir nuoširdus dukros sukurtas sveikinimas įkomponuotas kairiajame krašte.

Iliustracija. Rinkomės šriftą ir rėminantį dekorą.

Užsakovų pageidavimu suformuota labai įdomi užduotis - sukurti ženklų sistemą santuokų, skyrybų atvejams medyje žymėti. 

Bendraujant su užsakovais, sužinau daugybę įdomybių apie jų paveldėtą nematerialųjį turtą, išskirtinius kūrybinius sugebėjimus, gilias šeimos tradicijas, taurius nuolatinius tarpusavio santykius ir iš kartos į kartą perduodamus prisiminimus.

Girdėjau daug istorijų ir pasakojimų, bet kiekvieną kartą jos nuspalvina mano vaizduotę kitaip. Esame turtinga šalis, jeigu tiek daug šeimų puoselėja savo giminės paveldą ir perima ilgalaikes šeimos tradicijas. 

Kokia įvairovė, kiek gilumos ir vertės tame pavelde.

Ar kas nors tai perskaitys sudarytame giminės medyje?

Linkiu visiems originalaus, pripildyto turininga informacija, giminės medžio kūrinio.


Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.