Renkuosi giminės medį

“Pasodink medį, nors nežinai kas jo šešėlyje kada šoks!
Susimąstyk, žmogau, – tai tavo protėviai, tavęs nepažinę, jį pasodino“
                                                    
Johann‘as Gotlib‘as Fichte (1762-1814)

Giminės medis - tai tikrai originalus ir vienintelis tik jums skirtas kūrinys.

Manyčiau, sėkmingas projektas sukuriamas glaudžiai bendradarbiaujant kelioms grupėms suinteresuotų asmenų - pirmiausia genealogams, vėliau dailininkams ir, žinomą, užsakovams. Kaip tai vyksta?

  • Pirmasis etapas - surinkta giminės įstorija iš visų galimų šaltinių.
    Apklausti tėvai, seneliai ir kiti vyresnio amžiaus giminaičiai, aplankyti kapai, surašyta paminklinėse lentose esnti informacija, peržiūrėti visi senieji dokumentai, patikslintos datos.

  • Antrasis etapas - tiems, kas nori gilesnio giminės genealogijos tyrimo. T. y. giminaičių pasakojimus papildyti ir tyrimą pratęsti medžiaga, surinkta iš archyvinių šaltinių: bažnytinių knygų, parapijiečių sąrašų ar net bajorystę tvirtinančių dokumentų. 
    Jei žmonės nori gilesnio tyrimo, bet patiems nepavyksta to įgyvendinti, galime ateiti į pagalbą. Naudojantis įvairiais šaltiniais, profesionaliai surinkti  medžiagą, o iš sukauptų duomenų sudaryti užsakovo giminės schemą ar virtualų medį.

  • Trečiasis etapas - tiems, kas nori originaliai nupiešto arba grafinėmis programomis suprojektuoto vienetinio giminės medžio.

  • Papildomas etapas - tiems, kas nori atlikti DNR testus padedančius nustatyti, kokie buvo protėviai prieš tūkstančius metų, kai išlikusių dokumentų nebėra ar nepakanka. Gauta informacija grafinėmis priemonėmis perkeliama į giminės medžio projektą.

Dailininkas, bendradarbiaudamas su visais, projektavimo procese dalyvaujančiais nariais, sumano ir pasiūlo tokį giminės medžio projektą, kuris atitinką užsakančiojo lūkesčius. Projektuojamas objektas įtakojamas daugybės individualių poreikių, pageidavimų ir galimybių. Jo dydis ir dizainas priklauso nuo surinktos isorijos kiekio, giminės schemos kompozicijos ir įvairių elementų gausos, kartais nuo interjero, kuriame realizuojamas šeimos poreikis jį eksponuoti.

Esu sukūrusi originalių šios rūšies kūrinių, teko projektuoti įvairių giminės medžių.

Giminės medis - šeimos pasididžiavimo ir tvarumo simbolis.


1. Giminės medis įgyvendintas mišria technika, augantis į viršų nuo seniausio protėvio, Kartos išdėstytos eilėmis, išskirtos šviesėjančiais atspalviais (220 asmenų).

2. Giminės medis įgyvendinatas grafinio dizaino programomis, augantis į viršų nuo seniausio protėvio. Medžio piešinį sudaro giminės schema sudaryta iš vienos spalvos lentelių. Akcentas - bajorų herbai ir dedikacija (virš 80 asmenų).


3. Bajorų giminės medis (100 asmenų), schemą iį vienspalvių grafinių lentelių, kompoziciją sudaro giminės herbai ir istorinė parapijos nuotrauka. 


4. Jubiliejams skirti giminės medžiai. Medžio piešinį sudaro giminės schema sudaryta iš baltos spalvos lentelių, puošniais rėmeliais, komponuota ant akvarele piešto medžio. Akcentas - eiliuota dedikacija ir jubiliejinis dekoras.


5. Giminės medis įgyvendintas mišria technika, moterų ir vyrų lentelės išskirtos spalva, įkomponuotos ant tėviškėje augančio ąžuolo nuotraukos. Šaknyse (požemyje) giminės genetinė migracija.


6. Ranka pieštas giminės medis.Technika: akvarelė, kaligrafija. Giminės asmenų įrašai komponuojami ant kamieno, jų vaikai surašomi ant šakų, pagal gimimo datas. 

 
7. Du vienos šeimos giminės medžiai įgyvendinti mišria technika. Medžių siluetų ir miestelių nuotraukų fone giminės medžių schemose kartos išskirtos šviesėjančia spalvine gama. Medžių formatą padiktavo interjiero dizainas. Medžiai atspausdinti ant matinio popieriaus, tvirtinti ant plastiko plokščių, talpintų sienų nišose.

 

8. Giminės medis įgyvendintas mišria technika, papildomai dekoruojamas rankų darbo piešiniais ir auksavimu.


9. Bajorų giminės medis su iliustracijomis.

 

10. Giminės medis skirtas eksponuoti giminių suvažiavime (spauda didelio formato 110 X110 cm. ir 150 X 150 cm.).


11Didžiausias 550 asmenų mišrus (tėvo ir motinos) giminės medis, įgyvendinatas grafinio dizaino programomis. 

Nedidelio formato dovaniniai projektai

 
12. Natūralių spalvų ir sendinto efekto medžio projektai.

Trumpai apie galimybes ir įvairovę
Originaliam medžiui sukurti reikia išmanyti genealogijos sritį, įsigilinti į kiekvienos giminės specifiką, sukurti piešinį pagal sudarytą medžio schemą ir jį įgyvendinti patvariomis ilgalaikėmis medžiagomis.

Medžio projektą sudaro:
Schemos sudarymas, eskizų parengimas, medžio projektavimas ir įgyvendinimas.

  1. Schemos sudarymas:
    Sudėtingiausi dideli skirtingų giminių medžiai. Jų sudarymui tenka rasti pavaizdavimo „raktą“, nes dažnai persipina skirtingos kartos arba daugybinės santuokos tarp tų pačių giminių, antros ir trečios santuokos, skyrybos.

  1. Medžių variantai, spalviniai sprendimai, pateikimo būdai.

  2. Projektavimas, piešinio sudarymas, asmenų įrašai, pavadinimo ir papildomų efektų derinimas. 

Svarbu apgalvoti eksponavimo galimybes, saugiai transpotuoti.
Paprastai medžiai rėminami kaip paveikslai. Tokiems svarbu pritaikyti tinkamą rėmą, pasportą, apsauginį stiklą.
Giminės medžių plakatai dažniausiai pritaikomi pervežimui, skirti dovanoms, turi būti atspausdinti ant nesiglamžančių medžiagų ir supakuoti į tūtas.
Medžiai skirti spaudai, talpinami į knygas, leidinius - turi atitikti spaudai taikomus parametrus.

Kad geriau suprastume giminės medyje esančių kartų seką, pradėkime nuo savęs: kas aš esu, kas yra mano tėvai, seneliai, proseneliai, proproseneliai... Auginame medį pridėdami dokumentais pagrįstus asmenis, kol nelieka jokių net nuspėjamų ženklų apie galimus gentainius.

Kitos temos apie giminės medžius: "Du šeimos medžiai" "Originalaus medžio kaina" "Ar jau galima piešti giminės medį?"


5 komentarų

  • Sveiki,
    Man labai patiko Jūsų atlikti darbai ir todėl nusprendžiau paprašyti Jūsų pagalbos apiforminant mano giminės medį.
    Grafinis variantas jau yra sudarytas reikia tik dizainerio įdirbio.

    Dalia
  • Sveiki, niekada nevėlu, reikia tik postūmio, bandykite.

    Elena
  • Laba diena,
    Savo giminės medį,brėžinio forma, turiu, jis nubraižytas genealogų, remiantis dokumentais iš archyvų ir bažnytinių knygų. Man reikėtų tik dailininkų paslaugos tą giminės medį nupiešti, kad tiktų įrėminti kaip paveikslą. Kokia būtų paslaugos kaina?

    Jurgita
  • Labai domino,bet vis pritrūkdavo laiko…

    Vanda
  • Gaila, bet per vėlai susiruošiau įgyvendinti savo svajonę…. Turėti savo giminės medį. Nebėra ko pasiklausia apie anapilyn išėjusius…. Domintų klausimas, kokia paprasčiausio giminės medžio, pradedant nuo prosenelių mirties datų žinių…. Variantas pats paprasčiausias… Pieštas medis…

    Veronika

Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.