Giminės istorija

Daugelis žmonių domisi savo giminės istorija, renka duomenis apie savo protėvius. Nesvarbu, ar žmonės susiję su geneologijos mokslu, ar tik rašo savo šeimos istoriją, bet vis dažniau girdi kartojamas frazes: šeimos šaknys, šeimos medžiai, protėvių ar šeimos paveldas.

Bėgant metams pastebėjau, kad iš kiekvienos didesnės giminės vis atsiranda toks, kuris po truputį pradeda domėtis giminės istorija. Noras sužinoti daugiau apie savo praeitį, noras sekti protėvių pėdomis vilioja ne vieną. Beveik kiekvienas galime surasti žinių apie senas šeimos tradicijas, iš vyresniųjų giminių sužinoti kas ir kur gyveno, ko pasiekė, kartu pasklaidyti šeimos dokumentus, senas nuotraukas. Dažnai šeimos rate, giminės šventėje nugirstami senolių pokalbiai, pasakojimai arba vyksta svarbesnių gyvenimo fragmentų aptarimai. Taip susirenka įdomūs faktai, kurie daugelio šeimų atmintyje glūdėjo šimtmečius. Tai pasakojamoji atmintis, kuri neįkainuojama, nes vis mažiau lieka pačių seniausių istorijos liudininkų.

Kartą reikia susiruošti ir pasakyti sau, viskas - nuo šiandien pradedu!

Galima pradėti rinkti, fiksuoti, kataloguoti ir tokiu būdu išlaikyti savo šeimos istoriją ateičiai.

Koks bus jūsų giminės archyvas?

Gal būt pilnas senų nuotraukų, gal laikraščių ar žurnalų iškarpų, įrašų apie artimus asmenis, pasakojamosios istorijos su biografijomis. Apsidairę pamatysite, kad tai, kam iki šiol neteikėte jokios prasmės - vieną gražią dieną gali tapti jūsų aistra, jūsų kolekcionavimo tikslu.

Kažkada taip man ir nutiko. Žinojau, tėvai turi senų žemėlapių, dokumentų, nuotraukų, bet niekada nesigilinau į jų turinį. Pradėjusi domėtis giminės istorija, sutvarkiau šeimos archyvą, surašiau visus duomenis, paruošiau foto kopijas. Po truputį kaupėsi dokumentai surinkti iš visų giminių. Aplanke, tarp daugybės surinktos medžiagos buvo itin retų ir reikšmingų: prieškario dienoraščiai, tremtinių laiškai, 1863 m. sukilimo dalyvių bausmių įrašai, istoriniai drabužiai, aksesuarai, relikvijos ir XIX a. foto nuotraukos.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Iliustracija. LVIA skaitykla, dekanatų bylų knygos/2004 m

Kita šeimos istorijos rinkimo kryptis - archyviniai dokumentai. Žmogaus gyvenimas susideda iš fiksuotų įvykių sekos: gimimo, krikšto, santuokos, mirties.
Šių svarbiausių įvykių įrašai buvo kaupiami bažnytinėse knygose. Jos yra pagrindiniai mums prieinamų žinių šaltiniai. Istorikai duomenis renka iš įvairių senųjų dokumentų ir rankraščių rinkinių; ūkio, visuomenės, politikos klausimais. Tai įvairūs senovės privilegijų raštai, teisiniai dokumentai, laiškai, žemėlapiai. Vertingos XV – XX.a. dvarų dokumentų kolekcijos.

Genealogijos mokslas tarsi "keliauja" per žmogaus istoriją. Taip jau yra, kad beveik visi istoriniai reiškiniai, kurie susiję su žmogaus gyvenimu, yra tarpusavio santykių, pažiūrų, tapatybės ir pasaulio suvokimo procesas. Niekas nestovi vietoje, istorijos ratas sukasi, gal todėl ir mūsų pačių požiūris į vienus ar kitus reiškinius keičiasi. Taigi, ir giminės istorija yra nuolatinis procesas, kuriame nekintamų ar dogmatiškų teiginių iš esmės neturėtų būti. Suprantama, remdamiesi istorija siekiame nagrinėti dabartį, nustatyti savo ir visos giminės svarbiausius reiškinius, gal būt numatyti ateitį. Tai nėra lengva, nes identifikuojant vien tik faktus atskirai nuo juos veikiančių aplinkos veiksnių, galima pasiklysti faktų ar įvykių jūroje. Suradę daugybę atramos taškų ir istorinį kontekstą, kuriame vieni ar kiti reiškiniai turėjo galimybę pasireikšti, palengva galime priartėti prie tiesos. Vos peržengę giminės istorijos slenkstį, turėsime praverti savo krašto ar visos šalies evoliucijos vartus.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Genealogijos šaltiniai

Pradedantiesiems vertingiausios suskaitmenintos Romos Katalikų bažnytinės gimimo, santuokos ir mirties metrikų aktų knygos (seniausios jų nuo 1599 m.)

Taip pat patarčiau apsilankyti archyve, skaityklų darbuotojos gali padėti surasti, perskaityti, kopijuoti reikalingą įrašą. Dėl lankytojų gausos jos neturi galimybės išsamiai ir dažnai konsultuoti. Bet ten turite galimybę sulaukti atsakymų.

Žinynai yra geneologinės paieškos šaltiniai, įvairūs vardynai, enciklopediniai žinynai, knygos, įvairių profesijų sąvadai, adresų ir telefonų knygos. Visa archyvų informacija turi sistemą, pagal kurią patalpintos įvairios paieškos rodyklės, indeksai, abėcėliniai sąrašai.

Kilmingųjų paieškoms padeda heraldiniai sąvadai, nes juose sukaupta nuo XIV a. pab. genealogijai svarbios informacijos apie valstybių, miestų ar šeimų herbus, taip pat genealoginiai aprašymai, pavardžių etimologijos, genealoginės lentelės.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos rankraščių skyriuje saugomi garsių giminių archyvai.

Kiekviena Lietuvos bažnyčia turi savo archyvą ir jame saugo įvairius dokumentus, tarp kurių gali būti bažnyčių registracijos knygos. Ieškant savo giminės šaknų galima apsilankyti parapijos bažnyčioje, kurioje yra gyvenę protėviai.

Daug informacijos apie genealogiją, genealogines draugijas ir organizacijas, genealoginius tyrimus yra sukaupta internete apie tai rašau skiltyje: Naudingos nuorodosplačiau>>>

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Šis blog’as skirtas informuoti, dalintis žiniomis, patarti. Jūs galite klausti visais Jums rūpimais klausimais. Jeigu pritrūksiu žinių, jeigu tik rasiu, pasitelksiu specialistus, kurie galėtų padėti kiekvienam. Pastoviai rašysiu apie terminus, žodynus, grafologijos niuansus, galimus įvardijimų nukrypimus, pasitaikančias klaidas. Visos temos skirtos savarankiškam genealogijos darbui, pagalba skaitant senus rankraščius. Taip pat rasite nuorodas į žodynus, žinynus, tyrėjus ir t.t. Užsakantiems mokamas paslaugas praverstų žinoti kaip formuoti užsakymą, sudaryti sutartį, nes be pirminių žinių - rezultatu galite nusivilti.

Visiems, besidomintiems savo giminės istorija, linkiu sėkmės, taip pat kviečiu pasidalinti savo patirtimi, džiaugsmais ir nusivylimais.


Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.