Geriausi būdai išsaugoti foto nuotraukas ateities kartoms

Gal teko namų tvarkyti tėvų ar močiutės pastogę, seną sandėliuką, paveldėtus giminių namus…

… tikriausiai tai buvo ekstremaliai sunkus darbas,

…o gal tik priminė šiukšlių rūšiavimą?

Bet jeigu pasijutote tarsi prie lobių skrynios, įsigilinote į surastų nuotraukų vaizdus, bandėte atspėti laikmetį, vertėte antrą pusę ieškodami ženklų ar paliktų įrašų, tyrinėjote veidus ir bandėte atpažinti savus - jūs jau šeimos istorikas.

Taigi, surinkote visą išlaikytą foto medžiagą. Natūraliai tapote archyvaru, beveik giminės genealogu, atskleidžiančiu puslapį į savo protėvių ir jų artimųjų gyvenimus. Nustebinti, su baime, o gal priblokšti prisiminimų apie tai, kas buvo pamiršta, atidžiai pažvelgėte į praeities reliktus.

Pradžia į praeitį.

Kas toliau?

Suprantama, kad kartais tokie radiniai gali būti nukentėję nuo neteisingo laikymo. Nuotraukos dažniausiai saugomos foto albumuose. Pasitaiko, kad jos atsidurdavo įvairiose vietose, tam nepritaikytose talpose: sugrūstos dėžėse, suspaustos baldų stalčiuose, kartais besimėtančios pastogėse ar ant palėpių grindų. Jų randama ryšuliuose, stangriai perrištuose tarp kitų popierinių dokumentų, sumestų į polietileno maišelius, suspaustų ir deformuotų. Dalis nuotraukų gali būti ilgai eksponuotos ant sienų, rėmeliuose, arba balduose po stiklu. Pažeidimai ir netektys - didelė problema.

  Iliustracija. Foto nuotrauka sugadinta rėminimo metu. Klijų likučiai, įplėšimai atsirado neteisingai eksponuojant.

Pagaliau, jūsų peržiūros dėka - atsirado vilties, kad šis svarbus giminės paveldas bus išgelbėtas nuo sunykimo. Akivaizdu, reikia viską įvertinti, surūšiuoti ir tinkamai archyvuoti.

Kokia ta skubioji pagalba?

  Iliustracija: Foto nuotrauka sugadinta blogų laikymo sąlygų. Asmeninis archyvas.

Pirmiausia atskirkite tai, kas sugadinta nuo kokybiškų relikvijų. Kartais pažaidos susidaro nuo drėgmės, pavyzdžiui, pelėsis - pats blogiausias istorinių laikmenų priešas! Tai pavojinga tiek likusiems egzemplioriamas, tiek jūsų sveikatai. Pelėsio dezinfekavimui būtina profesionali konsultacija. Svarbu nedelsiant iškelti iš nesaugių zonų, laikymo vietų ir pakuočių, atidalinti jas nuo likusiųjų, kurie dar neužkrėsti.

Įvertinkite foto archyvą pagal svarbą, laiką, būklę. Jeigu tam nepakanka žinių, tarkitės su ekspertais.

Sugadintas foto nuotraukas galima patikėti restauratoriams. Profesionalai gali pagerinti foto atspaudų būklę ir vaizdą, bet jau niekada jos nebus kaip naujos, kartais tokie sugadinimai negrįžtami.

Saugomų šeimos nuotraukų laikymo principai

Pradėkime nuo nuotraukų saugojimo pagrindų.

  • Venkite laikyti foto nuotraukas drėgnose vietose ir ten, kur vyksta  dideli temperatūrų svyravimai. Geriausia būtų laikyti vėsioje, sausoje vietoje. Štai kodėl mansardos, nešildomos pastogės ir rūsiai yra netinkamos vietos nuotraukoms laikyti.

  • Venkite foto nuotraukas palikti ekstremaliai besikeičiančių oro sąlygų zonose. Maždaug iki 24 ° C temperatūra būtų tinkamiausia.

  • Venkite nuotraukas laikyti padidintos drėgmės vietose. Didelė drėgmė skatina pelėsių augimą, vyksta įvairios deformacijos ir spalvų pokyčiai.

  • Venkite laikyti nuotraukas itin sausose vietose. Mažas drėgnis gali įtakoti fotografijų trapumą.

  • Venkite laikyti foto nuotraukas tiesioginėje šviesoje. Tiesioginiai saulės spinduliai ir stiprus dirbtinis apšvietimas kenkia fotografijoms.

Po stiklu rekomenduojama rėminti tik kopijas!

  Iliustracija: Foto nuotraukų stendas pakelėje. Asmeninis archyvas.

Pasisekė - jeigu visos giminės nuotraukos saugiai ilsisi tam tinkamoje vietoje, joms skirtuose albumuose. Net ir kokybiškas foto archyvas turi būti surašytas, medžiaga įvertinta, jeigu įmanoma nuotraukų vaizdai ir juose esantys žmonės aprašyti (laikas, vieta, asmenys, fotografai).

Jūsų nuotraukų saugojimo būdai

  • Pasirinkite tinkamo dydžio nuotraukų dėžes, albumus, vokus, įdėklus, segtuvus ir kita.

  • Svarbiausia, kad pasirinktos priemonės neturėtų lignino, PVC priedų ir jų pH būtų neutralus. Taip jūs išvengsite foto nuotraukų irimo ir pagreitinto senėjimo procesų.

  • Pasirinkite tinkamo dydžio dėžutes arba, jeigu reikia, naudokite tarpiklius perklojimui, tuščių vietų užpildymui.

  • Pasirinkite tinkamo dydžio vokus, įmautes, segtuvus. Įvairių dydžių nuotraukų archyvavimui, svarbu kad jos tilptų savo pločiu ir ilgiu, laikyti taip, kad nesiglamžytų, nesilankstytų.

  • Tvarkydami savo nuotraukas, įsitikinkite, kad jūsų darbo vieta yra švari ir sausa. Savo rankoms nenaudokite jokių kremų ar aliejų, senas praėjusio šimtmečio nuotraukas geriau būtų imti medvilninėmis pirštinėmis arba švariai nuplautomis rankomis.

  Iliustracija. Tvarkingai sudėtas foto nuotraukas būtina perkloti, tarpus užpildyti saugiomis pakavimo medžiagomis.

Kaip tinkamai sukurti šeimos nuotraukų ir dokumentų skaitmeninį archyvą

Norint skaitmeninti savo ir skolintų nuotraukų kolekciją, svarbu žinoti, kad būtina išlaikyti didelės skiriamosios gebos failus. Visada išsaugokite tik TIF formato failus. TIF grafinių failų formatai suteiks jūsų atvaizdams geriausią kokybę ir spalvų raišką. Šis formatas vėliau leis jums redaguoti nuotrauką, neprarandant kokybės. TIF failas bus daug didesnis nei JPEG, bet užims daugiau vietos. Kokybė būtina, jeigu prireiks panaudoti nuotraukų vaizdus spaudai. Dauguma žino, kad JPEG formatas puikiai tinka virtualiai erdvei (internetiniams giminės medžiams), pritaikyti, kad tinklalapiai veiktų greičiau.

Nuotraukų archyvavimas

Naujosios technologijos suteikė daugiau galimybių, bet sukėlė ir nemažai problemų. Kiekvienas suprantame padarytų nuotraukų kiekiui viršijus keletą dešimčių tūkstančių, tapo itin sunku rasti tai, ko reikia. Apie tai, kaip kurti ir organizuoti savo fotografijos archyvus galima skaityti ekspertų ir specialistų straipsnius. Galimi: kietieji diskai, optiniai diskai, fotoaparatų atminties kortelės bei vadinamieji USB raktai, interneto serveriai ir kt. Ribotą duomenų kiekį jau įpratome saugoti svetainėse – pavyzdžiui Picasa. Nuotraukų skaičiui daugėjant darosi vis sunkiau rasti konkrečią nuotrauką ar dokumentą.

Štai kodėl vis dažniau randame pasiūlymą  - susikurti nuoseklią nuotraukų katalogų pavadinimų sistemą.

Vieni patogiausių genealogijoje:

  1. Pagal įvykių datas pvz. (prieškaris, tarpukaris, karo metai, pokaris); arba iki 1900, iki 1939, vėliau suskaidyti mažesniais laikotarpiais, pvz. dešimtmečiais.

  2. Pagal gimines, jeigu išlikęs įvairių protėvių fotografijų archyvas pvz. tėvo giminė, motinos giminė, vyro tėvo giminė, vyro motinos giminė ir kita.

  3. Pagal žodinius pavadinimus pvz. pavardžių, vietovių pavadinimus; arba regionus, su skirsniais katalogų viduje.

  Iliustracija. Kanceliarinės dėžės tinka archyvinių dokumentų ir nuotraukų saugojimui; nes į jas nepatenka dulkės ir stipri šviesa.

Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.