Giminės medis ir giminystės terminai

 Sudariau naują giminės medį - labai originalų, giminystės terminais grįstą.

Pirmą kartą toks pageidavimas - kiekvieną asmenį įrašyti su atitinkamu giminingumo prierašu. Suprojektuotas mišrus (tėvo ir motinos) giminės medis, kurio pagrindas visų gentainių asmenvardžiai ir terminai - t. y. įvardijimo prierašai apie giminystės ryšį.

Pastaba: pateiktame pavyzdyje asmenvardžiai išvalyti, saugant konfidencialią informaciją.

Taip asmenų lentelėse atsirado gražūs lietuviški žodžiai, gal kam primiršti, šiandien retai vartojami, primenu:

prosenelės sesuo, prosenelės brolis, proproanūkis, svainis, dėdė, brolis, seserėčiapusseserė, brolėnas, moša, sutuoktinis, žentas, dieveris, krikštamotė, vaikaitis...

Kaip rašomi giminystės terminai ir ką jie reiškia?

Apie tai plačiau temoje: "Giminystės terminija".

Nuo schemos iki projekto

Pirmiausia gavau nuosekliai sudarytą schematinį giminės medžio piešinį. Jame atskirai į abi puses nuo kamieno išdėstyti motinos ir tėvo giminaičiai. Medžio viršūnėje šakų lają sudaro naujausia giminės karta - tai anūkai.

Kiekvienas asmuo įvardintas giminystės terminu.

Realizuojant šią įdėją - paruoštas giminės medžio projektas, kuriame giminės kartos išskirtos pereinamų spalvų lentelėmis.

Lentelėse teta Ona, pusseserė Nijolė, dėdė Romas, sesuo Joana, kaip jautru ir miela - toks asmeninis ryšys. Nemaniau, kad kada nors parašyta tema apie giminingumo laipsnius, įvardijant visus asmenis, bus įgyvendinta ir bus sukurtas toks giminės medis.

 Įdomu, kad viskas įmanoma, kad sudaromų medžių atlikimo įvairovė mane dar gali nustebinti.


6 komentarų

  • Mano senelis ir mociute ne buvo susituoke, tik mano mama, gime, ne santuokoj, mano tevelis gime Vosyliskese. Mano mama uz augo Rekyvoj.

    jolanta
  • Sveiki, Jolanta. Mielai padėtume jums užauginti Dambrauskų giminės medį, tačiau jūsų pateiktų duomenų nepaktų. Pirmiausia prašytume patikslinti kokiame kaimelyje/ miestelyje gimė jūsų tėtis. Tada jo krikšto metrikos ieškotume artimiausiose bažnyčiose. Nors ir nežinome Antano tėvo, jūsų senelio vardo, suklysti neleistų tiksli gimimo data ir tikslus mamos vardas. Sudėtingesnė pradžia lauktų jūsų mamos protėvių paieškose. Galioja duomenų apsaugos draudimai (100 metų gimimams) ir Silverijos gimimo įrašai būtų neprieinami. Pirma užduotis – rasti jūsų močiutės ir senelio santuoką (draudimai taikomi 70 metų). Tikrinti reikėtų ne tik įvairias vietoves, bet ir 1-15 metų laikotarpį. Tektų klausti, kelintas vaikas šeimoje buvo jūsų mama. Atsakymas labai pagelbėtų – susiaurintų paiešką. Santuokos metrikoje nurodomi jaunųjų tėvai, taigi jūsų proseneliai. Taip keliautume gilyn, augindami medžio šakas. Dėl duomenų patikslinimo susisieksime su jumis asmeniškai.

    Vilija
  • mane domina mano giminystes medis, seneliai proseneliai, is tevo ir mano mamos puses, tevo vardas Antanas Dambrauskas, 1919 06 02, mama Siverija Ruksenaite 1939 04 25, mano mociute, Kristina Semaskaite gimimo metu neprisimenu.

    Jolanta Dambrauskaite
  • noriu suzinoti savo gimines medi, mano tevas Antanas Dambrauskas, gimimo metai 1919 06 02, mama Silverija Ruksenaite, gimimo metai 1939 0 4 25, senelis Silverijus Ruksenas, mociute Kristina Semaskaite. mamos tevai, tevo mama, mano mociute, Viktorija pavardes ne prisimenu. aciu.

    Jolanta Dambrauskaite
  • noriu suzinoti savo gimines medi, mano tevas Antanas Dambrauskas, gimimo metai 1919 06 02, mama Silverija Ruksenaite, gimimo metai 1939 0 4 25, senelis Silverijus Ruksenas, mociute Kristina Semaskaite. mamos tevai, tevo mama, mano mociute, Viktorija pavardes ne prisimenu. aciu.

    Jolanta Dambrauskaite

Palikti komentarą

Prieš paskelbiant viešai, visi komentarai yra peržiūrimi.